5 najlepszych wigilijnych dań dla diabetyka
Wigilijna tradycja sprzyja diabetykom – niektóre potrawy to dania wręcz zalecane przy cukrzycy. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, czyli IG <50, co oznacza, że nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Można więc uniknąć skoków glukozy i nie trzeba zwiększać dawek insuliny.
Dania, które można jeść bez obaw:
* Czerwony barszczyk czysty – IG 25. Najlepszy na naturalnym zakwasie, bez dodatku cukru.
* Zupa grzybowa na bulionie warzywnym. Nie zabielana śmietaną, z łyżką makaronu, najlepiej pełnoziarnistego ugotowanego al dente. IG <50
* Kapusta z grzybami. Duszona, a nie zasmażana – okraszona olejem rzepakowym – IG< 50
* Pierogi z kapustą i grzybami? Tak, ale…… z mąki żytniej razowej i w małej ilości (IG 45).
* Karp lub inna ryba w galarecie – gotowana nie smażona. Dietetycy polecają też diabetykom rybę po grecku – zapiekaną z warzywami, z małą ilością marchewki.
Do popicia – kompot z suszonych owoców. Bez cukru lub słodzony np. ksylitolem (ksylitol IG 8, cukier IG 70).
A po kolacji… spacer, który ułatwi wyrównanie poziomu glukozy we krwi przed snem.